2015. május 27., szerda

II. nap # A gyűrű




A történet címe: A gyűrű
Szereplők: Sherlock Holmes, Mycroft Holmes, Papa Holmes
Kulcsszó: pecsétgyűrű
Műfaj: dráma, angst
Korhatár: +12
Figyelmeztetések: nyílt droghasználat
Leírás: Sherlock kapcsolata az apjával és a bátyjával bemutatva a különböző életkorokban.




A gyűrű

Ha esik az eső, a könyvtárban sakkoznak. És persze az észak-angliai időjárás miatt ez sokszor előfordul, így Sherlock hiába rabja a yorkshire-i vidék lankáinak, hiába imád hosszú-hosszú órákra eltűnni családja szeme elől, hogy mindenféle kutatásokat és megfigyeléseket végezhessen egy sokat látott kilencéves fiúcska szemével, a nyár legnagyobb részét az ablak melletti padon ücsörögve kénytelen eltölteni a ház falai között. Az üvegen lecsorgó esőcseppeket figyeli most is a játék helyett, azt, ahogy megtörik rajtuk a halovány napsugár, és ahogy a táj zöld foltokká torzul az esőáztatta ablakon át. Mert már unja, hogy az előbb is ő nyert, unja, hogy Mycroftot is könnyedén megveri már, de főleg unja, hogy idebent kell kuksolnia. Inkább azon gondolkodik, vajon milyen érzés lenne most térdig gázolni a patakba, érezni a bőrén az esőcseppeket, és közben a békákat figyelni, meg a csigákat és minden állatot, amit előcsal ez a borongós idő.

        – Te jössz! – Apa mosolyog, ezt Sherlock anélkül is tudja, hogy egyáltalán ránézne. Olyankor mindig meglágyul a hangja.

De aztán csak odafordul, hogy a sakktáblára nézhessen. Lehangolódik, hiszen megint annyira könnyű ez az egész. Nyerni fog. Apa meg majd nevet, és azt mondja: hát engem sosem hagysz nyerni? És Sherlock már régen nem érzi ilyenkor azt a diadalittas mámort, mint régebben, mert már hozzászokott, az egész olyan unalmas. Persze van, hogy elveszti a partit, olyankor visszavágót követel, de már az sem olyan, mint régebben.

Nem nyúl a figurákhoz, csak leeresztett vállakkal ül. Apa keze az asztalon pihen, és ahogy újabb kósza napsugár beszökik a szobába, az Apa ujján lévő gyűrű szikrázva felragyog. Csak egyetlen másodpercre, de ez is elég, hogy bántsa a fiú szemeit. Apa észreveszi, és lehúzza, hogy a zakója zsebébe rejthesse, ami a szék támláján pihen. Türelmesen kivár, de a fiú már eldöntötte; a játéknak vége.

Feláll a padra, az ablakhoz préseli az orrát, a lélegzete felhőmintákat hagy az üvegen.

       – Kimehetek?

     – Ugyan, Sherly, hiszen szakad odakint! – mondja Apa, miközben ő is feláll, hogy fia mellé léphessen. – Inkább nézzük meg a mamát, biztosan készen van már az a sütemény.

       – Apa! – Mycroft, aki eddig egy fotelben ült, látszólag elmélyedve egy vaskos, poros könyvben, most végre magára vonhatja Apa figyelmét. 

Beszélgetni kezdenek mindenféléről, de főleg a politikáról. Mert Mycroft most még sok mindent nem ért, de rettentően kíváncsi, és rettentően bosszantja, ha valamit nem tud. Aztán kimennek, Sherlock pedig marad, mert mit érdekli őt a királynő és a trónöröklés, meg a belpolitika, ugyan!
Inkább a gyűrű. Szinte örömittasan veszi ki a zakózsebből, az ujjai között forgatja. A napfény ismét végigfut rajta, de ahogy az ég egyre jobban elborul, a napsugarak is egyre haloványabbak, már csak egy holtsápadt derengés az arany fényes felületén. 

Egy pecsétgyűrű kusza mintákkal, finom, aprólékos kidolgozással. Talán valami igazán régi, sőt, ősi darab. Egy címer van belevésve, fölötte korona és még megannyi apró minta, amiket nem is lát rendesen, nagyító kellene hozzá. Végighúzza rajta az ujját, érezni akarja a véseteket, érezni benne, hogy ez Apáé, és megfejteni. 

Talán Egyiptomból van, esetleg Indiából. Apa talán akkor jutott hozzá, amikor ott járt, amikor ő, Sherlock még nem is élt, csak Apa meséiből hallott azokról a hatalmas elefántokról és a pávákról az udvaron. Sherlock látni akarta őket, egészen kicsiként arról álmodott, hogy odahajózik Apával – na jó, hát talán Mycroftot is vinnék -, és csak ők lennének a nyílt tengeren. Mint régen a kalózok.

Vagy talán családi ereklye lenne? Ki tudja, milyen régóta öröklődik már apáról fiúra a gyűrű – Sherlock a magasba tartja, mert kétségbeesetten akarja, hogy az utolsó napsugarak végigfussanak rajta csak még egyszer! A család katonatiszt ősei viselhettek ilyet, talán pont ezt, talán Nagy Sándorig vissza tudná vezetni a gyűrű útját, hiszen ő is látta az elefántokat, a pávákat és az ókori Görögország minden kincsét! 

Ez a gyűrű a kincs, egy katona kincse, Apáé, és egyszer – majd valamikor nagyon sokára – majd az övé lesz. Akkor, amikor majd Apa igazán büszke lesz rá.

Apa mindig hős volt. Harcolt Sherlock oldalán Balkéz Kapitánnyal, átvették az uralmat a tó fölött az udvar végében, és mikor Sherlock játék közben leesett a fáról, és eltört a lába, Apa hős volt, mert ott virrasztott az ágya szélén egész éjjel. A gyűrű akkor is ott csillogott az ujján. Sőt, akkor is, amikor megszidta Sherlockot, amiért az beleesett a csipkebokorba – hiába bizonygatta, hogy éppen egy megfigyelést végzett, amikor megtörtént a baleset, de Apa ott termett, és kiszedte őt onnan.

Egy nap majd ő is ugyan ilyen hős lesz. Okos, aki majd mindenre tudja a választ (mint Apa), aki majd megold minden problémát (mint Apa). Akkor majd ő viseli a gyűrűt.

*

Sherlock az iskola előtt áll. Mycroftot várja, hogy jöjjön érte kocsival, a nagymamához mennek a hétvégére, mert a szüleik elutaztak már korán reggel. Sherlock hallotta készülődés közben, amikor Apa azt mondta Mycroftnak: most te vagy a család feje, vigyázz az öcsédre!

Amikor a kocsi begurul a suli elé, és Sherlock unottan becsusszan a hátsó ülésre, meglátja, hogy Apa gyűrűje a bátyja ujján csillog.

Az eső persze szakad, de nincs senki, aki ellent mondhatna Sherlocknak; akkor szökik ki a házból, amikor mindenki teázik. Kiszalad a mezőre, de itt nincs patak, sem tó, csak egy erdő, ahol bóklászhatna, és esőben az sem annyira érdekes. De dühös Mycroftra, és nem akar vele lenni, inkább békákat keres. Egyet haza is visz, a nagymama egy óriási befőttesüvegbe teszi.

Estére felszökik a láza, rázza a hideg. Sherlock csak hever az ágyán, a lepedője teljesen átizzadt már, mindene remeg, és szeretne mondani valamit, de csak nyöszörgés tör fel a torkán. A nagymama ad neki valami kanalas gyógyszert – szörnyen keserű –, és Mycroft is ott van. Apa is. Sherlock látja őt, ott ül az ágya szélén, de amikor felé nyúl, csak a levegőt markolja – a forró, áporodott levegőt, Apa szertefoszlik, csak egy kezet érez, Mycroftét. A gyűrűt az ujján. Mycroft lehúzza, hogy öccsének adhassa, de az ő ujjacskáján még lötyög, túl nagy neki. Sherlock behajlítja az ujját, hogy el ne veszítse a kincsét, és úgy alszik el.

*

Amikor Sherlock egyetemista, egy lepusztult albérletben lakik. A szülei egyszer meglátogatták, aztán már csak Apa jött, végül már ő sem. Sherlock emlékszik még, milyen lemondóan nézett rá akkor, amikor az ajtóból visszafordulva csak annyit mondott: „én tényleg mindent megpróbáltam”, és hogy mennyire iszonyatosan fájt a hiánya. Persze csak addig, míg be nem lőtte magának a következő adagot.

Mycroft karácsony előtt, váratlanul jelenik meg. A hó még nem olvadt le a kabátja válláról, sem rövidre nyírt hajáról, amikor megáll Sherlock ágya felett. 

A tekintete dühös. Semmi más – csalódottság, bánat, szenvedés – csak színtiszta düh, ami normál esetben talán megrémítené Sherlockot, de most nem. Így nem. Csak szippant még egyet a cigijéből, aztán nevet. A hangja élesen csapódik a falakon, bezengi a szobát.

       Mit akarsz itt? – kérdezi, közben alig lát át a füstön.

Mycroft körülnéz. Felhúzza az orrát, undorodik a marihuána szagától, a helytől, a kosztól, a rendetlenségtől. Az öccsétől.

     – Anya úgy döntött, a karácsonyi menüt a kedvenc ételeidből állítja össze. Persze hiába mondtam neki, hogy sajtos szendvics és a kokain nem éppen ünnepi fogások, de hajthatatlan. Van egy rögeszméje.

     – És mégis mi lenne az, drága, egyetlen bátyám? – Sherlock drámai mozdulatot tesz a kezével, a cigi füstje kígyózó mintában követi, lassan a plafon felé kacskaringózik.

Mycroft, ha lehet, még inkább undorodva figyeli őt, és hirtelen eszébe jut, amikor Sherlock először állt lábra. Szinte ki sem látszott azok mögül a huncut, túlságosan hosszú és már-már lányosan göndör fürtök mögül, az arca pufi volt, a szemei csillogtak. Felállt és elesett. Mindenki azt hitte, sírni fog, de csak nevetett. Pont úgy, ahogy most is.

       – Abban bízik, hogy végre hazalátogatsz. Józanul.

Sherlock lehunyja a szemeit, az az átkozott mosoly nem tűnik el az arcáról, sőt, egyre szélesebb és szélesebb lesz, szürreálisan boldognak tűnik, és közben mégis, az a megfáradt, meggyötört arc, a szem alatti ráncok; Sherlock önmaga groteszkjeként hever a rozoga ágyon. 

        – Persze.

       – Persze mi?

       – Hazamegyek.

    – Miért érzem úgy, hogy sokkal több gúny van a hangodban, mint… akármi más? – Mycroft felvonja a szemöldökét. Aztán leereszti, a füstfelhőn át Sherlock azt sem venné észre, ha farsangi maszkot viselne.

Sherlock felül, de ez nem megy könnyen, elsőre megszédül, és visszadől. Aztán a falba támaszkodik, végül fel is áll. A fürdő felé indul, és bátyja biztos benne, hogy hányni fog. 

       – Minek mennék haza? – kérdezi Sherlock őszinte kíváncsisággal a hangjában. 

       – Ha mást nem, legalább egy fürdőért. Kétlem, hogy ebben a patkánylukban lenne folyóvíz.

Sherlock látványosan nyitja meg a csapot, jéghideg vízben mossa meg az arcát, pár hajtincs vizesen tapad a homlokához.

       – Csodák vannak errefelé – mondja, ahogy a pólójára csepegő vízre bök. – Mi másra lenne szükségem? Egy kis szülői pátyolgatásra?

     – Azárt haragszol rájuk, mert nem jönnek ide. De mégis mi a francnak jönnének, Sherlock?! – Mycroftnál végleg elszakad valami, hirtelen kezd el kiabálni. – Hogy a te drogos képedet bámulják?! Tényleg azt hiszed, hogy kíváncsiak erre?! – Széttárja a karját, körbemutat a szobán.

Sherlock utánozza – annyi gúnyt és undort visz a mozdulataiba, amennyit emberileg lehetséges. És akkor Mycroft észreveszi az ujján Apa pecsétgyűrűjét. Évek óta nem látta, és már azt hitte, elveszett.
Mondani akar valamit, akármit, de minden gondolat szétrobban a fejében, és mint a marihuána füstje keringenek a koponyájában elzsibbasztva minden érzékszervét. Most ébred rá valójában, mekkorát csalódott az öccsében.

       – Apát biztosan rettentő nagy büszkeséggel töltené el, ha tudná, hogy a gyűrűjét hordod.

Az utolsó szavakat Mycroft már mosolyogva ejti ki. Hátat fordít Sherlocknak, mert számára vége a beszélgetésnek, vége a látogatásnak és vége van mindennek, ami az öccsével kapcsolatos, el akarja hagyni a lakást. De Sherlock hirtelen ott terem, a vállánál ragadja meg bátyját, hogy visszafordíthassa. Jobb kézzel húz be neki egyet, a gyűrű felsérti az arcát.

       – Igazi hős vagy! – suttogja Mycroft, és elviharzik.


*

Karácsonyeste van, kintről kórusének hallatszik be, meg a szomszédos épület tetején villódzó neonlámpa folyamatos zizegése. Hideg van, mert a fűtés elromlott, és senki sem vette a fáradtságot, hogy megjavítsa az egész házban – a házban, ami lassan összeomlik az elhanyagoltságtól. Sherlock a sötétben ül, úgy érzi, az önsajnálat lámpafénynél nem az igazi. Kabátba burkolózva ül az ablak alatt, mezítláb, és csak bámul maga elé. A fel-felvillanó fényeket nézi, amik beszűrődnek az ablakon: piros és zöld, piros és zöld, piros, piros, nagyon sokáig piros, aztán zöld, aztán az egész újrakezdődik, piros és zöld. 

A gyűrű ott van az ujján. Érzi a súlyát. A felhúzott térdein nyugtatja a kezeit, és most, ahogy odapillant, azt is látja, hogy a karácsonyi fények vidám táncot járnak az arany felületén. Épp úgy, mint otthon Apa kezén, amikor a karácsonyfát díszítették, akkor is mindig játszottak rajta a fények, és most hirtelen Anya karácsonyi süteményének az illatát is érzi, pedig a szoba áthatóan dohos.

Eszébe jut Mycroft. Szinte látja maga előtt az ábrázatát, ahogy percenként, idegesen lesi az óráját, néha talán kipillant az ablakon is, és úgy tesz, mintha épp halálra unná magát a szülei társaságában. Látja, ahogy őszintén megkönnyebbül, mikor Sherlock végül nem állít be vacsorára sem, habár Sherlock kétli, hogy valójában bármelyikük, akárcsak egy pillanatra is hitt benne, hogy elmegy.

Anyára is gondol, hogy egész nap sütött-főzött, csak hogy minden tökéletes legyen, és hogy a vacsora alatt végig csendben volt. 

Aztán Apára. De csak egyetlen röpke másodpercig.

Már régóta tudja, hogy meg fogja tenni. Egy kósza ötletnek indult az egész; néha eljátszott a gondolattal, hogy megteszi, de eddig mindig elvetette, mert valahol mélyen a lelkiismeret furdalás mardosta, habár sosem vallotta volna be magának. De ugyanott belül tudta azt is, hogy nincs visszaút, meg fog történni. Csak arra nem számított, hogy épp karácsony éjszakáján szánja rá magát. De akkor már napok óta nem evett, a cigarettás doboza üres, a tű használatlanul hever az asztalon egy meghajlott, égésnyomokkal mocskolt kanál mellett.

Nem siet. Csak feláll, cipőt húz, sőt, kissé rendbe is szedi magát, hiszen mégis csak a Megváltó születésének ünnepének estéje van, így illik, nem igaz?

Megfordul a fejében, hogy útközben betér egy misére is, de persze nem teszi meg. Egyenesen a szokott helyre megy, a szokott embereket keresi, a szokott adagot veszi. Amikor fizetség gyanánt kiadja Apa gyűrűjét a kezéből, semmi sem érez.

*

Ha esik az eső, a könyvtárban sakkoznak. Vagy csak ücsörögnek bent, olvasgatnak, beszélgetnek, teáznak, Anya pedig nem győzi szedegetni a süteménymorzsákat a fiúk után. Sherlock most is ott ücsörög, ölében egy vastag történelemkönyv pihen, a lapjai már megsárgultak az évek során. Pecsétgyűrűket nézeget benne, amiket egy kimondhatatlan nevű francia úriember rajzolt saját kezűleg; ősi családok címereit ábrázoló gyűrűk, királyi pecsétek, egyiptomi hieroglifákkal díszítettek, lovagi pecsétek és még rengeteg féle, Sherlock nem győzi őket tanulmányozni. Persze kilenc évesen még nem sokat tud róluk, sokkal inkább semmit, de Apa gyűrűje még ott van a kezében, mindhez hozzáméri, összehasonlítja őket. Feljegyzéseket is készít, mert tudni akarja, honnan van, tudni akarja a titkát és így Apa titkát, azt a misztériumot, amit Apa azzal a sejtelmes mosollyal nyugtáz minden régi kalandja mesélése közben. 

Indiában járt. Egyiptomban járt. Németországban, Franciaországban, sőt, egyszer – legalábbis azt állítja –, még Kínában is. 

     Sherlock! – Apa lép be a könyvtárba, de csak egyedül, Mycroftnak nyoma sincs. A politikánál nyilván Anya sütije is izgalmasabb, és leragadt a konyhában. Jellemző. – Nem láttad véletlenül a… - Megakad, amikor észreveszi a fiúnál a gyűrűt. – De, ezek szerint láttad. Az előbb itt felejtettem, amikor sakkoztunk. Jut eszembe, még be sem fejeztük a jászmát!

De Sherlock erre nem is reagál, így Apa inkább odahúz egy fotelt, leül mellé, és ő is úgy tesz, mintha a könyvet nézegetné.

       – Ez a sas nagyon hasonlít arra, ami a gyűrűdön van – szól Sherlock összeráncolt homlokkal. Az ékszerre mered, azt próbálja megállapítani, vajon a szárnyak faragása mennyire egyezik, de Apa gyűrűje nincs olyan finoman kidolgozva.

        – Ez itt a középkorból való. Egy angolszász nemesé volt. Az enyém nem olyan régi.

        – Hát mikori?

        – Mit gondolsz?

Semmit, Sherlock nem gondol semmit. Elképzelése sem volt, mikori lehet, és ez bosszantja (ezen a ponton kezdi megérteni a bátyját). Hosszú másodpercekig csak a könyv lapozgatásának zaja töri meg a csendet.

      – Na várj, segítek – szól Apa mosolyogva. – Még a nagypapától kaptam, és biztos, hogy elég régi. – Itt suttogóra fogja a hangját. – Talán kalózkincs!

Sherlock elrejti a mosolyát, és nem is néz fel, hogy Apa ne láthassa, csillog a szeme, mert ő már nem olyan kisgyerek, hogy hallgasson a buta mesékre! Most már tudományosan kell szemlélnie a dolgokat, most már kutatnia kell, hogy kideríthesse a gyűrű titkát. Még ha szeretné is azt hinni, hogy kalózkincs.

     – Na gyere, kész a süti, és Anyád már vár minket. De addig is, ezt visszakérem. – Apa elveszi a gyűrűt, és felhúzza az ujjára. – Csak a biztonság kedvéért – mosolyog csalfán. 

Sherlock szomorkásan nézi a mozdulatot.

        – Egyszer majd az enyém lehet?

      – Majd ha nagyobb leszel. Tudod mit? Ha majd a tiéd lesz, tudni fogod, hogy igazán büszke vagyok rád.

       – Az leszel?

       – Az.

        – Megígéred?

Apa felnevet.

        – Meg.

        – Akkor én meg örökre megőrzöm majd. Hogy tudd, én is büszke vagyok rád!

Amikor kilépnek a könyvtár ajtaján, Sherlock azonnal megérezi a sütemény illatát. Még egyszer rámosolyog Apára, aztán elszalad. Most már nem is bánja annyira, hogy az esős napokat a könyvtárban kell töltenie.

5 megjegyzés:

  1. 1. Sikerült-e megfelelően, fajsúlyosan beépítenie az írónak a kulcsot? Köré építette-e a történetet, vagy csak megjelent valahol a választott szó?
    Ez nem kérdés. 10p

    2. Mennyire jó a mű helyesírása, megfogalmazása, stilisztikája?
    Volt a történetnek egy nagyon markáns alaphangulata, amiről először azt hittem, hogy nem fog tetszeni, de végül tévedtem. Egyedüli hibaként azt tudom felhozni, hogy néha túl sok infót szuszakoltál egy mondatba, főleg az elején, de a végére jól megtaláltad az arányokat. 9p

    3. Mennyire voltak hűek önmagukhoz a karakterek?
    Rettentően jól elkaptad őket, főleg a két testvér dinamikáját, és számomra ezzel ütött ki legjobban a történet hangulata. 10p

    4. Mennyire kidolgozott a cselekmény?
    Nem vitted nagyon túlzásba a történetet, de mindazt, amit mondani akartál nagyon jól kifejtetted. Mivel azonban csak egy-egy momentumot mutattál be, érdekelne néhány ok-okozat, amire nem tértél ki, pl. ha az apuka Sherlocknak ígéri a gyűrűt, miért adja Mycroftnak? 8p

    5. Összbenyomás, avagy mennyire tetszett a történet?
    Általában nem szeretem az efféle sztorikat, de ennek ellenére, ezzel elég jól elvoltam, szal: 8p

    További sok sikert!
    Reichenbach

    VálaszTörlés
  2. Szia :)

    1. Sikerült-e megfelelően, fajsúlyosan beépítenie az írónak a kulcsot? Köré építette-e a történetet, vagy csak megjelent valahol a választott szó?

    Hogyne sikerült volna; mégpedig úgy, hogy nem direkt módon lett beleerőszakolva a történetbe, hanem amolyan kísérőjelleggel. Mindig jelen volt, és ennek a jelenlétnek oka volt, de mégsem éreztem erőltetettnek. 10 pont

    2. Mennyire jó a mű helyesírása, megfogalmazása, stilisztikája?

    Semmi hibát nem találtam benne, és a stílus is nagyon szép volt, mélységet adott a történetednek, amit ki szerettél volna fejezni, úgy gondolom, a megfelelő szavakkal és mondatvezetéssel sikerült is. Nagyon szépen fogalmazol, és iszonyú kíváncsi vagyok rád, ki lehetsz, mert a stílusod nagyon megvett, szívesen olvasnék még tőled. 10 pont

    3. Mennyire voltak hűek önmagukhoz a karakterek?

    Nagyon megfogott minden rezdülésük, főleg Sherlocké, mindegy melyik életszakaszába engedtél bepillantást. Hiába írtad E/3-ban, végig Sherlock szemszögéből éreztem az egész történetet, de nem fulladtam bele a karakterbe (értsd: nem agonizáltam hosszú percekig, mert annyira beleéltem magam), ami számomra most kifejezetten pozitívként hat. Negatív is csak akkor lenne, ha E/1-ben írtad volna, hiszen akkor szinte kötelező lett volna fuldokolnom (istenem, ne haragudj, kezdek nagyon elvont lenni :D). Szó mi szó: nagyon jól hoztad őket, Sherlocknak egy új arcát ismertem meg, és Mycroft is sikeresen a szívemhez nőtt ez alatt a pár bekezdés alatt. Apa meg… hát ő apa. 10 pont

    4. Mennyire kidolgozott a cselekmény?

    Még most is érzem, ahogy gyötör ez a nyomasztó érzés, ami egész végig elkísért az olvasásod alatt, és a befejezés sem adta meg a fellélegzés lehetőségét. Rövidsége ellenére nem egy könnyű történet, és hiába volt csak felületesen az olvasó elé tárva Sherlock élete, úgy éreztem, ebből többet nem is viselnék el… Vagyis de, persze, imádnám :D De egy részletesebb kidolgozás esetén biztos, hogy szünetet kellett volna hagynom az olvasásod közben, hogy „megemésszem” a történetet. Így viszont nem volt se túl sok, se túl kevés az, amit egyszerre mutattál és a cselekménybe zártál. Kerek egész, szép és igényes munka. 10 pont

    5. Összbenyomás, avagy mennyire tetszett a történet?

    Nagyon nehéz bármit is írnom, mert még mindig a történet hatása alatt vagyok. Már az elején megvett a figyelmeztetés; az angst nagy rajongója vagyok, és mit mondjak… remekül sikerült ezt a komor, sötét hangulatot hoznod.
    A kedvenc jelenetemet pedig muszáj megemlítenem: Mycroft beszólása az ütés után, hogy hős vagy… Istenem, milyen erős odaszólás ez, ismerve a tényeket, hogy a gyerek Sherlock olyan hős akart lenni, mint Apa. Na, nem akarom elemezgetni, de kellőképpen berágta magát az elmémbe ez az egy, apró kis jelenet. Aljas volt, még ha tudtán kívül szaladt is ki száján a szó, akkor is. És én ezt elmondhatatlanul imádtam. Nagggyon... ^^"
    Engedd meg, hogy elfogult legyek és szurkoljak neked. 10 pont

    Köszi a történetet, imádtam :)
    Üdv; Zajec

    VálaszTörlés
  3. Üdv kedves Író! :)

    Be kell valljam, a történet elején félbe kellett hagynom egy pillanatra az olvasást, amíg utána nem néztem, volt-e olyan kikötés a szabályzatban, hogy kell szerepelnie visszaemlékezésnek, amikor Sherlock még kissrác volt, illetve, hogy kint esett az eső. :D Meglepett, hogy ez és a tegnapi történet is ezzel indult, noha végül is az eső nem egy meglepő jelenség (legalábbis az említett helyszíneken), és nyilván Sherlock is volt gyerek, és talán érdemes is vele foglalkozni, és igazából ezzel a történettel sem ez a bajom. De lejjebb úgyis részletezem.
    Szóval kezdem is a pontozást.
    1: 10 pont
    Kétséget kizáróan a gyűrűről szólt a történet, bár bevallom őszintén, homályos kicsit a dolog miértje. Biztos velem van a baj, nem látok bele a mélyebb jelentésekbe, rejtett utalásokba, nem tudom, de akárhogy is, azért van bennem egy kis kétely, de ezt majd másik szempontnál veszem figyelembe. Maga a gyűrű, mint kulcs, jól szerepelt a történetben, tetszett az is, hogy Sherlock elmélyült a tanulmányozásában, így ezzel a szemponttal elégedett vagyok. :)
    2: 10 pont
    Semmi problémám nincs, ha akadt is hibád, nem szúrtam ki, nem zökkentem ki. Jól fogalmazol, jól írsz, a stilisztika miatt sem tudok kötekedni, mindent rendben találtam.
    3: 9 pont
    Ezzel sem volt különösen problémám, az eső miatt bennragadt és unatkozó Sherlock kisfiú lassan már megszokottá válik (:D), de ettől még valóban így képzelem el őt. Az egyetemista Sherlock már annyira nem tetszik, ráadásul úgy érzem, a fű elnyomta őt és az agytekervényeit, vagy csak később fog kifejlődni nem tudom, mindenesetre hiányzott tőle a megszokott nyomozás, emiatt pedig kénytelen vagyok levonni egy pontot.
    4: 7 pont
    Ismétlem, lehet, velem van probléma, nem tudom, de akkor is tény, hogy hiányérzetem van. Nem tudom, mi történik az apjával, miért lett olyan a viszonyuk, amilyen (bár bevallom töredelmesen, nem emlékszem, hogy a sorozatban mi történik velük, most nézem újra), miért ad tovább mindennemű érzelem nélkül a gyűrűn, míg azelőtt rendszeresen(?) hordta…. Nekem ezek mind a történet kidolgozottságában hagynak kivetnivalót.
    5: 9 pont
    A hiányérzetem miatt vonok le egy pontot, pedig amúgy nagyon is tetszett a mű. :) Köszönöm, hogy olvashattam!

    További sok-sok ihletet kívánok!
    KyKy (alias: kykyke)

    VálaszTörlés
  4. Kedves író!

    Amit kiemelnék itt rögtön az elején: a történet hangulata. Nagyon egyedi, főleg a vissza-visszatérő esőmotívum, meg a fény játéka, ahogy megcsillan a gyűrűn. Legyen az napfény vagy neonfény.

    1. Sikerült-e megfelelően, fajsúlyosan beépítenie az írónak a kulcsot? Köré építette-e a történetet, vagy csak megjelent valahol a választott szó?

    Igen, a történet ekörül forgott, ahogy Sherlock gondolatai is. Különösen tetszett, ahogy kiemelted a gyűrűhöz és általa az apjához való viszonyát.
    10 pont.

    2. Mennyire jó a mű helyesírása, megfogalmazása, stilisztikája?

    Nem vettem észre különösebben semmilyen hibát. Volt néhány túl hosszú szövevényes mondat, illetve zavart, hogy az apát szisztematikusan nagybetűvel írtad. Ez mindenhol zavar, ha így írják, nem csak itt. Szerintem felesleges volt ennyire kihangsúlyozni, a szövegből egyértelműen kiderül, hogy Sherlocknak fontos volt az apja.
    8 pont.

    3. Mennyire voltak hűek önmagukhoz a karakterek?

    Nagyon megszerettem a karaktereidet. Mind Sherlock, mind Mycroft a helyén volt. Jól ábrázoltad a kapcsolatdinamikájukat. Öröm volt olvasni.
    10 pont.

    4. Mennyire kidolgozott a cselekmény?

    Nagyon tetszett a történet felépítése, ahogy végigvezettél minket Sherlock életének epizódjain. Jó volt a történet ritmusa, az események egymásutánja.
    10 pont.

    5. Összbenyomás, avagy mennyire tetszett a történet?

    Olvastam volna még, de ez csak egyéni vélemény, mert egy kerek, egész történet tárult elénk. Különösen tetszett a könyvtáras, esős jelenet, mint keret. Talán ez volt az a rész, ami a legjobban kifejezte Sherlock családjához való viszonyát. Írj még hasonlókat!
    10 pont.

    LL, Kritika Klub (Megtalálsz minket a Merengő fórumon.)

    VálaszTörlés
  5. Kedves Író!

    1. Sikerült-e megfelelően, fajsúlyosan beépítenie az írónak a kulcsot? Köré építette-e a történetet, vagy csak megjelent valahol a választott szó?
    A kulcsszó teljesen végig vonul és áthatja a történetet. 10p

    2. Mennyire jó a mű helyesírása, megfogalmazása, stilisztikája?
    A megfogalmazás nagy jó, én egy hibát találtam. 9p

    3. Mennyire voltak hűek önmagukhoz a karakterek?
    "Apa" nagyon megfogható, nagyon tetszett. Sherlock hozta a stílusát, bár nem hiszem, hogy van olyan, hogy Sherlock unatkozik egy könyvtárban, persze ha kivégezte az összes könyvet az más. Mycroft felsőbbrendű stílusa is nagyon jól átjött. "Anyának" nem volt nagy szerep, így az ő karakterének részletessége nem is hiányzott. A süti morzsa szedegetés teljesen leírta őt. 10p

    4. Mennyire kidolgozott a cselekmény?
    A cselekmény teljesen átgondolt és van eleje-vége. A történet vitte magát előre, nagyon tetszett. Én hiányoltam, hogy hogyan is került Sherlockhoz a gyűrű, mikor volt rá büszke az apukája? 9p

    5. Összbenyomás, avagy mennyire tetszett a történet?
    Röviden imádtam. :) Öröm és szomorúság is vegyül bennem, hisz nagyon édes a történet eleje, azonban a végére át lehet érezni Sherlock "depresszióját". 10p

    Sok sikert.
    Eclair

    VálaszTörlés

PONTOZÁSI SZEMPONTOK
(1-10-ig lehet pontozni)

1. Mennyire volt elképzelhető, pontos a képleírás?
2. Mennyire volt hű a karakterkulcs ábrázolása, illetve jól beleillesztett a történetbe?
3. Mennyire jó a mű helyesírása, megfogalmazása, stilisztikája?
4. Mennyire voltak hűek önmagukhoz a karakterek?
5. Mennyire kidolgozott a cselekmény?
6. Összbenyomás, avagy mennyire tetszett a történet?